Menu Close

AKADEMIK DURAKOVIĆ UTVRDIO “DIJAGNOZU” I ODREDIO “TERAPIJU”: “BiH je u ozbiljnoj opasnosti, sankcije su potrebne, ali trajno rješenje je…”

– Politike susjednih zemalja koje su izvršile agresiju (Srbija i Hrvatska) ostale su i danas dosljedne nasrtajima na suverenitet BiH i teritorijalnim pretenzijama prema BiH, pri čemu međunarodna zajednica ne preduzima nikakve mjere da bi osujetila te pretenzije, potkopavanje integriteta i suvereniteta zemlje.

BiH je u dubokoj krizi, rekao bih – u ozbiljnoj opasnosti. Treba utvrditi “dijagnozu” da bi se odredila “terapija”, ističe za Oslobođenje akademik prof. dr. Esad Duraković.

Dijagnoza je, prema njegovim riječima, sljedeća:

– BiH je nakaradno konstruirana u Daytonu. Tu je napravljen mirovni sporazum s ciljem da se zaustavi rat, a ne da se napravi funkcionalna država. Apsolutizirani su kriteriji nacionalnog na račun građanskog. Sporazumom je legalizirana agresija. Dakle, danas imamo zamrznuto stanje rata s obećanjem da će se taj sporazum dograđivati, a već 30 godina se ne dograđuje i zato se ova zemlja zlopati. Politike susjednih zemalja koje su izvršile agresiju (Srbija i Hrvatska) ostale su i danas dosljedne nasrtajima na suverenitet BiH i teritorijalnim pretenzijama prema BiH, pri čemu međunarodna zajednica ne preduzima nikakve mjere da bi osujetila te pretenzije, potkopavanje integriteta i suvereniteta zemlje. Te dvije susjedne zemlje samo verbaliziraju priznavanje BiH, jer unutar nje imaju svoje “izvođače radova”, rušitelje BiH.

Imajući u vidu ove činjenice, “terapija” se, ističe akademik Duraković, nameće sama od sebe.

– “Izvođače radova” u BiH treba sankcionirati, nesumnjivo, ali vidjeli smo da poslije takvih destruktivaca u pravilu dolaze još gori, opasniji po BiH. Zato je ispravno, trajno rješenje samo u tome da međunarodna zajednica prijetnjom efektnim sankcijama onemogući susjedne zemlje da se miješaju u unutrašnje stvari BiH preko svojih “političkih ekspozitura” u njoj.

Related Posts