Vijesti

BOŽO LJUBIĆ U HRVATSKOM SABORU: “Međunarodna zajednica u BiH podržava koncept koji zastupa hrvatska politika!”

”Pozitivno je da je međunarodna zajednica to shvatila i na neki način djeluje u smjeru da se podrže tendencije federalističkog koncepta”, rekao je Ljubić.

U hrvatskom Saboru je danas održana zajednička tematska sjednica Odbora za vanjsku politiku i Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ova je sjednica nastavak niza sjednica posvećenih aktualnom stanju i položaju Hrvata u zemljama jugoistočne Europe.

Uz predsjednike i članove dva Odbora u radu sjednice učestvovali su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zamjenik ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Josip Brkić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, te Božo Ljubić, predsjednik Vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, ujedno i imenovani član Odbora za vanjsku politiku.

Na sjednici je razmotrena aktualna politička situacija u BiH u kontekstu nedavno održanih izbora i stjecanja statusa države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. Razgovaralo se i o tome kako zastoj pri formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine može utjecati na daljnje pregovore s Europskom unijom, kao i o načinima na koje se saradnja Hrvatske i BiH može unaprijediti na bilateralnoj razini te u okviru približavanja BiH EU-u, stoji u izvještaju sa sjednice.

Božo Ljubić, predsjednik Vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, ujedno i imenovani član Odbora za vanjsku politiku ustvrdio je da su procesi u BiH krenuli pozitivnim smjerom formiranjem Vijeća ministara BiH i usvajanjem budžeta.

Naglasio je da je “formiranje vlasti Federacije još uvijek u pat poziciji, što za Hrvate predstavlja velik izazov jer žele ući u vlast sa strankama građansko-bošnjačke opcije koja nema većinu jer je kontrolni paket preuzeo SDA”.

Rekao je da je SDA do većine došao nakon izbora, ”kupovinom jednog broja zastupnika” koji su u skupštinu ušli na drugim listama.

Dodao je da je građansko-bošnjački blok heterogena grupacija te da unutar njega ”prepoznaje neke stranke i osobe koji jedva čekaju da se promijeni vodstvo u SDA” te da se vrate u tu stranku.

Zbog toga je, kazao je Ljubić, ključno brzo formirati vlasti jer “iskustvo govori da se u BiH vlasti teško formiraju, ali još teže razvrgavaju”.

Ljubić je rekao kako “u BiH postoje tri koncepta političara – bošnjački unitarizam koji u najvećoj mjeri promovira SDA, secesionistički koncept koji zastupa srpska politika te federalistički koncept koji zastupa hrvatska politika”.

”Pozitivno je da je međunarodna zajednica to shvatila i na neki način djeluje u smjeru da se podrže tendencije federalističkog koncepta”, rekao je Ljubić.

Related Articles

Back to top button