Vijesti

VUČIĆ NA PRESS KONFERENCIJI U BANJA LUCI: “Srbija će se prema sankcijama rukovodstvu RS-a odnositi kao da one ne postoje” (VIDEO)

Sankcije rukovodstvu RS-a smatramo neprimjerenim i nezasluženim – naglasio je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratili su se medijima u Banja Luci.

Vučić je na početku svog obraćanja kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da isto to očekuje i od druge strane.

– Republika Srbija smatra da politika sankcija uvijek proizvodi pogrešne efekte. Sankcije rukovodstvu RS-a smatramo neprimjerenim i nezasluženim i u skladu sa tim, Srbija će se odnositi prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Nećemo ih primjenjivati – kazao je Vučić.

Dodao je da je to za Srbiju jedina moguća odluka, iako će zbog toga vjerovatno trpiti posljedice.

– Uvjereni smo da te sankcije nikome neće donijeti dobro, a samo će nanijeti štetu našim odnosima prema velikim silama koje takve mjere donose isključivo prema pripadnicima srpskog naroda.

Mi želimo da imamo najbliže moguće odnose sa svim narodima koji žive u BiH, što znači što više saradnje. Naša ideja je Otvoreni Balkan od koje nikada nećemo odustati jer mislimo da to donosi najviše prosperiteta svim građanima u regionu – naglasio je Vučić.

On je govorio i o tome kako mediji pogrešno interpretiraju njegove izjave, te da nikada nikome nije prijetio. Spomenuo je i snimak na brdu iznad opkoljenog Sarajeva i rekao da uprkos tome što je “pet hiljada puta” demantovao da tada nije nosio pušku, mediji i dalje pišu suprotno.

– Morate mene da predstavite kao monstruma i Srbiju kao zemlju koju vodi psihopata i koja kreira politiku velike Srbije. To su gluposti. Nikada u životu nisam upotrijebio sintagmu ‘srpski svet’, niti mogu da pokažu na mojim djelima da ja to radim – kazao je Vučić.

Related Articles

Back to top button