Vijesti

JEZIVI SNIMCI IZ SLOVENIJE: OVAKO NEŠTO DO SADA NIJE VIĐENO, ORKANSKI VJETAR NOSIO SVE PRED SOBOM, PADAO GRAD VELIČINE JABUKE

Nevrijeme je sinoć oko 21:30 stiglo nad Sloveniju.

Slovenski mediji pišu kako je riječ o vrlo jakoj oluji. Stigla je do zapadne Slovenije iz smjera Italije, praćena jakim vjetrom i gradom. Nevrijeme je prvo oko 21 sat zahvatilo Gorišku, a potom je došlo nad centralnu i istočnu Sloveniju pri čemu je promet bio otežan.

Kako je na slovenskom Pop TV-u rekao meteorolog Brane Gregorčič, snažno nevrijeme brzo se iz dijela Slovenije uz talijansku granicu premjestilo u unutrašnjost Slovenije, prema procjenama čak i 100 kilometara na sat. Sa sobom je donio vrlo jake udare vjetra, brojne udare munja i pljuskove.

Zbog velike vjerovatnosti guste tuče, jakih udara vjetra i vrlo jakih pljuskova, slovenska meteorološka služba Arso proglasila je crveni stepen opasnosti. Slovenski portal Meteoinfo upozorio je u ažuriranoj večernjoj prognozi da se zapadnoj Sloveniji ubrzano približava vrlo jaka olujna ćelija koju će vjerojatno pratiti jak vjetar i lokalno vrlo gusta tuča.

“Snažna superćelijska oluja pogodila je slovensku granicu kod Nove Gorice iz Italije, praćena orkanskim udarima vjetra, jakim pljuskovima i lokalno vrlo velikom tučom. Oluja će se kretati prema centralnoj Sloveniji. Sklonite se i pobrinite se za svoju sigurnost!” dodaje Meteoinfo.

Related Articles

Back to top button