Vijesti

PREOKRET U PRIŠTINI: Proizvode iz Srbije na Kosovu zamjenjuju proizvodi iz zemalja regiona…

Najviše robe na Kosovo se uvozi iz zemalja Europske unije, što je tokom juna iznosilo oko 200 miliona eura ili 43 posto ukupnog uvoza. Glavni trgovinski partneri su i dalje Njemačka, Italija i Grčka.

Kosovo je uvezlo i izvezlo manje robe tokom prošlog mjeseca u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana. Uspostavljanje mjere sigurnosti za uvoz robe iz Srbije utjecalo je na kosovske trgovce da naprave zaokret na tržištu.

Prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova Lulzima Rafune, srbijanski proizvodi su zamijenjeni onima proizvedenim u drugim zemljama.

Usporavanje inflacije i devalvacija eura umanjili su tempo vanjske trgovine Kosova.

Prema podacima Agencije za statistiku, tokom juna uvezeno je robe u vrijednosti od 467 miliona eura, što je za oko 5,2 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Prošlog mjeseca je također bilo manje kosovske robe na međunarodnim tržištima. Smanjenje je iznosilo 8,1 posto.

Zbog mjera sigurnosti koje je Vlada uvela na uvoz iz Srbije, tokom juna su se promijenili i trgovinski partneri.

Prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova, uprkos svim izazovima, kosovski trgovci su preorijentisali tržište.

„Većina proizvoda koji se uvoze iz Srbije su proizvodi evropskih kompanija i sada zbog mjere koja je na snazi, a o kojoj nije odlučeno zbog uvoznika ili izvoznika, ali prema informacijama koje su došle do nas, neke kompanije, na primjer njemačke, preorijentisale su kosovske kompanije da iz drugih zemalja uzmu istu firmu koju imaju kao majku-firmu, ili koju imaju u kompaniji, na primjer u Sofiji“, rekao je Rafuna.

Najviše robe na Kosovo se uvozi iz zemalja Europske unije, što je tokom juna iznosilo oko 200 miliona eura ili 43 posto ukupnog uvoza. Glavni trgovinski partneri su i dalje Njemačka, Italija i Grčka.

Kosovo je potrošilo oko 200 miliona eura u gotovini u azijskim zemljama, kupujući proizvode uglavnom iz Turske, Kine i Indije.

Iz Indije je povećan uvoz za 23 miliona eura. Prošle godine je uvezeno svega tri miliona eura.

Iako geografski bliže, zemlje CEFTA imaju najmanji udio u uvozu. One su zabilježile pad od 22 posto.

Očekuje se da će se uvoz povećati tokom ovog mjeseca nakon dolaska iseljenika. Prema Rafuninim riječima, preduzeća su snabdjevena i ne očekuje se da će doći do nestašice proizvoda.

Ne očekuje se poskupljenje nijednog proizvoda, nijedna kompanija nije isticala da je zbog povećanih troškova primorana na poskupljenje proizvoda, pa je druga vijest da je inflacija u izvjesnoj mjeri obuzdana ne samo u eurozoni i zemljama Balkana, već i šire i tokom perioda u kome će iseljenici biti tu.

Prošle godine Kosovo je zabilježilo rekordne brojeve u pogledu usluga robe sa drugim zemljama. Uvezlo je 5,6 milijardi eura robe, a izvezlo 920 miliona, piše Koha.

Related Articles

Back to top button