Vijesti

NEPRIMJERENA REAKCIJA RADOVANA VIŠKOVIĆA: “Federacija BiH postaje nesigurna za srpske sportiste!”

“Ovakva praksa ne doprinosi ničemu, osim podsticanju i širenju mržnje”, istakao je premijer Rs, prenosi Srna.

Predsjednik Vlade Rs Radovan Višković osudio je napad u Mostaru na dvojicu mladića iz Srbije koji su bili učesnici sportskog događaja.

Jedan je teško povrijeđen, te zatražio hitno reagovanje svih nadležnih institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i garanciju sigurnosti za povrijeđene.

Pritisci i napadi

“Činjenica je da srpski narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bio konstitutivan do prije godinu i nešto više, činjenica je da srpski narod i Srpska pravoslavna crkva konstantno trpe pritiske i napade, što potvrđuje skrnavljenje Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru u decembru prošle godine”, istakao je Višković.

On je rekao da su učestali napadi na sportiste iz Srbije koji imaju majice sa obilježjima svojih klubova ili sa nazivima gradova iz Srbije u Federaciji BiH jasan pokazatelj da ovaj entitet postaje nesiguran za srpske sportiste, prenosi RTRS.

Nemili događaji
“Ovakva praksa ne doprinosi ničemu, osim podsticanju i širenju mržnje”, istakao je premijer Rs, prenosi Srna.

On je rekao da je potrebno raditi na promjeni retorike koja daje povod za ovakve nemile događaje i razvijati toleranciju uz poštovanje osnovnih ljudskih prava.

“Da bi se ovakvi napadi zaustavili, pored institucionalne reakcije i kažnjavanja odgovornih, potrebna je i javna osuda pomenutih događaja”, naveo je predsjednik Vlade Rs.

Dva muškarca iz Zemuna napadnuta su juče u Mostaru. Jedan od njih S.N. (33) teško je povrijeđen.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je da su mladiće napale dvije nepoznate osobe u Ulici Kuluk u Starom gradu, da je povrijeđeni mladić zadobio prelom vilice, a njegov prijatelj je rekao da su napadnuti zbog natpisa “Zemun” na majicama.

Related Articles

Back to top button