Vijesti

Christian Schmidt reagovao na izjavu Milorada Dodika i pozvao institucije da…

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je ponovio stav kako u civilizovanom društvu nema mjesta glorificiranju r*tnih zl*čina i negiranju ge*ocida.

On je kazao da samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumijevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve.

Lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u srijedu je u Banja Luci ponovo negirao ge*ocid u BiH.

Između ostalog, osvrnuo se Dodik jučer i na političke odnose na području FBiH.

“Politička situacija u BiH nestabilna, posebno kada se vezuje na područje FBiH. Još uvijek nije formirana Vlada FBiH.

S druge strane, formirani su zajednički organi instituacija na nivou BiH. To tek treba da pokažu sposobnost i da donosi nadležne odluke.

Mi smo još uvijek istog stava, da je prioritet da se na listu stavi i investiocini radovi koji dolaze iz RS”, kazao je Dodik.

Schmidt je u reakciji, na izjavu entitetskog predsjednika, naglasio kako je prema Krivičnom zakonu BiH negiranje gen*cida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici, krivično djelo.

“Nadležne institucije trebaju adekvatno istražiti i procesuirati sve takve slučajeve”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Inače, Schmidt je danas odao počast Suadi Dilberović i Olgi Sučić, prvim žrt*ama trogodišnje opsade Sarajeva i agr*sije na Bosnu i Hercegovinu.

“Trebamo se sjećati ž*tava i stalno se podsjećati na vrijednost mira, suživota i zajedničke budućnosti”, rekao je visoki predstavnik.

Related Articles

Back to top button